Bake Off - Ale ciacho!

Cebularze Gosi Molskiej

CIASTO:
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
0,5 kg mąki pszennej 450
150 g mleka
150 g wody
1,5 łyżeczki soli
żółtko do posmarowania

Drożdże połączyć z cukrem, 100 g mąki i 100 g ciepłego mleka. Odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Zaczyn wymieszać z resztą mąki, mleka, wody i solą. Wyrobić ciasto, przełożyć na stolnicę i solidnie zagnieść. Ma być sprężyste, elastyczne i nie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Aby przyspieszyć proces wyrastania ciasta, należy użyć piekarnika lub garownika. W czasie wyrastania ciasta przygotować farsz.

FARSZ CEBULOWY:
cebule
olej
sól, pieprz
mak

Z podanych składników przygotować farsz cebulowy.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieść i uformować 8 zgrabnych placuszków. 
W każdym placku zrobić lekkie zagłębienie – miejsce na farsz, z brzegu pozostawiając niewysoki rant.
Odstawić do wyrośnięcia (wykorzystać piekarnik lub garownik). Po wyrośnięciu brzegi posmarować jajkiem. Piec, kontrolując stopień wypieczenia i karmelizacji farszu cebulowego.