Bake Off - Ale ciacho!

Tiramisu

Biszkoptowe języczki
165 g białko
100 g cukier drobny
85 g żółtko
25 g cukier drobny
100 g mąka pszenna 450
25 g skrobia kukurydziana
cukier puder
kawa

Ubić białko ze 100 g cukru i osobno ubić żółtko z 25 g cukru. Połączyć ubite masy. Delikatnie dodać mąkę przesianą ze skrobią kukurydzianą. Wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rękawem cukierniczym wyszprycować biszkoptowe języczki. Zapudrować cukrem pudrem. Piec w 190°C do złotego koloru.


Krem
75 g cukier drobny
150 g żółtko
25 g wino Marsala
500 g serek mascarpone
5 g żelatyna
180 Bloom
25 g woda
 0,5 g skórka pomarańczy
kakao

Wykonać zabaglione z dodatkiem Marsali: w misce połączyć cukier, żółtka i Marsalę; zagotować w garnku wodę; miskę ze składnikami umieścić nad garnkiem i ubijać składniki do otrzymania gęstego kremu (ważne, aby przekroczyć 60°C, to uczyni zabaglione bezpiecznym). Namoczyć w wodzie żelatynę, upłynnić i dodać do gotowego zabaglione. Rozetrzeć mascarpone i stopniowo połączyć z zabaglione tak, aby nie utracić napowietrzenia. Dodać skórkę startą z pomarańczy.

Montaż
Kocie języczki nasączyć kawą. Ułożyć na dnie naczynia i przełożyć kremem. Poczekać, aż krem skrystalizuje się w lodówce i posypać proszkiem kakaowym.