Bake Off - Ale ciacho!

Czarne złoto Agaty

Tort korzenny z gruszkami, kremem z trawy cytrynowej i kafiru oraz kremem orzechowym na białej czekoladzie.

Biszkopty, 1 warstwa: 26cm
7 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
⅔ szklanki kakao
po pół łyżeczki : imbir, kardamon, pieprz syczuański, gałka muszkatołowa, cynamon

2 warstwa: 20cm
5 jajek
¾ szklanki cukru
⅔ szklanki mąki pszennej
⅓ kakao
po pół łyżeczki : imbir, kardamon, pieprz syczuański, gałka muszkatołowa, cynamon

Ten biszkopt robimy z podwójnej proporcji i resztę wlewamy do formy 14cm.

Gruszki do nadzienia
6-7 gruszek
kilka łyżek cukru
pół łyżeczki mielonych goździków

Krem z trawą cytrynową i kafirem

800ml śmietanki kremówki
400g mascarpone
4-5 gałązek trawy cytrynowej świeżej
4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
8 listków świeżego kafiru
4 łyżki cukru
3 łyżki cukru pudru

Krem orzechowy
100g orzechów włoskich
100g orzechów laskowych
300ml mleka skondensowanego
150g białej czekolady
600g śmietanki kremówki
300g mascarpone

Ganache z białej czekolady
300g białej czekolady
100g śmietanki kremówki

Ganache z gorzkiej czekolady
600g gorzkiej czekolady
300g śmietanki kremówki
barwnik spożywczy czarny do mas tłustych

Gruszki do dekoracji
5 gruszek ładnego kształtu
mandolina
cukier

Jajka wcześniej namaczamy w ciepłej wodzie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Po kolei dodajemy po jednym żółtku, po każdym dobrze mieszamy. Mąkę z przyprawami oraz kakao przesiewamy przez sito. W kilku partiach dodajemy do jajek mieszając szpatułką delikatnie tylko do połączenia się składników. Pieczemy w 170C przez 40-45 minut do suchego patyczka. W przypadku mniejszych form czas pieczenia odpowiednio skracamy.

Gruszki obieramy i gotujemy razem z cukrem i goździkami do zmięknięcia. 400 ml śmietanki kremówki wlewamy do garnka. Wrzucamy trawę, kafir, cukier. Gotujemy na małym ogniu około 30minut, aż śmietanka wyraźnie przejdzie smakami. Po tym czasie śmietankę odcedzamy i dodajemy resztę schłodzonej śmietany. Wkładamy do lodówki. Po wyraźnym schłodzeniu śmietanki ubijamy ją razem z mascarpone na puszysty krem. Wstawiamy do lodówki.

Orzechy prażymy i mielimy w malakserze na masło orzechowe. Mleko skondensowane podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę a następnie mieszamy z masłem orzechowym. Śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i łączymy delikatnie szpatułką z masą orzechową. Wstawiamy do lodówki.

Gruszki do dekoracji przekrawamy na pół i na mandolinie ścieramy na bardzo cienkie plasterki. Piekarnik nastawiamy na 160C (termoobieg). Plasterki wkładamy do cukru, jedna i druga strona muszą być dokładnie pokryte cukrem. Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy 20 minut z jednej i 20 minut z drugiej strony. Po wyjęciu od razu przekładamy gruszki delikatnie na suchy papier do pieczenia. Dowolnie malujemy gruszki za pomocą barwników spożywczych rozcieńczonych alkoholem. Biszkopty przekrawamy. Na pierwszy blat szprycujemy krem tylko na zewnątrz, w środek wkładając ugotowane gruszki. Na drugi krem z trawą cytrynową. Krem obkładamy Ganachem z białej i ciemnej czekolady. Śmietankę podgrzewamy i zalewamy nią czekoladę i dodajemy barwniki. Wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki następnie obkładamy tort.