Bake Off - Ale ciacho!

Ptysiowa wariacja Uli

Kruszonka
200 g cukru brązowego
200 g mąki
200 g masła

Połaczyć! Schłodzić!

Ciasto parzone
125 g wody
125 g mleka
3 g soli
112-115 g masła
240 g mąki (typ 450)
250-270 g jaja (5-6 jaj)

Woda i mleko powinny zawrzeć, następnie należy do nich dodać mąkę i szybko mieszać (do tem. 65C). Całość włożyć do miksera i miksować na wolnych obrotach do tem. 35-40 C. Dodać powoli jaja

Krem z marakui
75 g cukru
15 g skrobi kukurudzianej
250 g purre z marakui
60 g masła
7 g żelatyny
2 jaja i żółtko
400g śmietanki kremówki 36 %

Curd truskawkowy z bazylią
80 gr pure truskawki
100 gr jajka
120 masła
8 gr listków bazylii
4 gr żelatyny
40 gr cukru

Przygotować krem angielski, dodać żelatynę, schłodzić do 60 C, dodać bazylię, potem włożyć do rękawa.

Krem pralinowy
250 g orzechów laskowych obranych
320 g mleka
60 g śmietanki kremówki
65 g cukru
35 g skrobi kukurydzianej
75 g żółtek
1 laska wanilii 
180 g pralina
25 g pasta z orzechów laskowych
180 g masła 

Ugotować patisieree (budyń). Dodać pralinę i pastę z orzechów laskowych, wymieszać. Ostudzić do 40°C, dodać masło. Zblendować. Ochłodzić.

Orzechy w karmelu
200g orzechów laskowych
100 g cukier
15 g wody
szczypta soli

Z cukru i wody ugotować syrop. Do syropu dodać orzechy i gotować do pełnej karmelizacji. Orzechy laskowe muszą być obrane!

Mus z owoców leśnych
400 g mieszanych owoców leśnych (maliny, jeżyny, wiśnie, truskawki, jagody – mogą być mrożone)
2-3 łyżki cukru
szczypta mielonego kardamonu
2 łyżki żelatyny

Owoce gotujemy z cukrem aż płyn odparuje do połowy, doprawiamy do smaku mielonym kardamonem. Żelatynę zalewam 3-4 łyżkami wody, czekamy aż spęcznieje, po czym roztapiam ją w kąpieli wodnej i dodajemy do gorących owoców. Całość blendujemy na gładką masę i przecieramy. Przelewamy do małych foremek i schładzamy.