Bake Off - Ale ciacho!

Tarta z warzywami i polskimi serami

Ciasto
250 g mąki
50 g orzechów laskowych tartych
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1,5 łyżeczki soli
100 g masła
2 jajka
1 łyżka śmietany 30%

Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je przygotować. Czas chłodzenia, grubość wałkowania, sposób pieczenia - to wszystko zależy od ciebie.

Nadzienie serowe
ok. 300 g serów w dowolnej proporcji
śmietana
jaja
pieprz
upieczone kolorowe papryki czerwone
cebule
orzechy włoskie
syrop z pędów sosny
szczypiorek

Z dowolnych serów, jajek i śmietany przygotuj masę serową. Dopraw do smaku. Na masie serowej ułóż dowolne warzywa i orzechy. Piecz w temperaturze według własnego uznania. W odpowiednim momencie dodaj odrobinę syropu z pędów sosny. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Chutney z pieczonych warzyw
upieczona papryka
upieczona dynia hokkaido
szalotka
ocet jabłkowy lub czerwone wino
syrop z pędów sosny
kminek mielony,
świeży rozmaryn,
płatki chilli,
kumin,
czosnek,
kolendra w ziarnach,
chipotle,
rozmaryn,
tymianek
sól do smaku
oliwa

Z podanych składników (w dowolnej proporcji) przygotuj chutney