Bake Off - Ale ciacho!

Babeczki wielkanocne

Uwaga: Najpierw zamrozić szokowo blachę z piekarnika(metalową brytfannę) (Gniazdka z białej czekolady)


175 g mąki 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
175g masła 
150g cukru drobnego 
2 jajka 
3 łyżki mleka 
ekstrakt waniliowy 
wg uznania szczypta soli 

Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz mleko. Do masy dodać ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać. 

Krem cytrynowy 
Sok z cytryny wg uznania 
75g cukru kryształ 
2 jajka 
25g masła 
50g mascarpone 
75g śmietanki 36% 
10g cukru pudru 

Zagotować sok z cukrem kryształ. Zahartować jaja, a następnie zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić. W osobnym pojemniku ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Połączyć oba miksy. 

Masa żelatynowa 
10g żelatyny proszkowej 
50g wody 

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić. 

Krem pascha 
1 żółtko 
40g cukru kryształ 
40g mleka 3,2% 
10g masy żelatynowej 
300g twarogu mielonego/mascarpone w dowolnej proporcji 
skórka pomarańczy wg uznania 
 bakalie wg uznania 
 rum wg uznania 

Przygotować krem angielski. (Wymieszać żółtka z cukrem. Zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż zgęstnieje. NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!). Dodać masę żelatynową. Gdy przestygnie, połączyć z twarogiem/mascarpone i skórką pomarańczy. Zaparzyć bakalie i odsączyć. Podgrzać rum, sflambirować, a następnie zalać nim bakalie. 

Marcepanowe jajeczka 
Połączyć marcepan z barwnikami i zrolować małe jajeczka do ozdoby. 

Gniazdka z białej czekolady 
300g białej czekolady 

Roztopić czekoladę. Na zmrożoną blachę wylać z worka cukierniczego cieniutkie nitki białej czekolady. Nożem cukierniczym oddzielić czekoladowe nitki od blachy. Natychmiast uformować okrągłe gniazdka. 

UWAGA: blacha musi być mocno zamrożona. 

Montaż 
Na ostudzone babeczki wyszprycować kremy. Cytrynowe ozdobić jajeczkami. Z kremem pascha ozdobić bakaliami i czekoladowymi gniazdami. 

Wydać wszystkie 12 babeczek do degustacji.