Bake Off - Ale ciacho!

Babeczki wielkanocne

Uwaga: Najpierw zamrozić szokowo blachę z piekarnika (metalową brytfannę)

Gniazdka z białej czekolady
175 g mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175g masła
150g cukru drobnego
2 jajka
3 łyżki mleka
ekstrakt waniliowy wg uznania
szczypta soli

Połączyć przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Nie przestając ubijać, dodawać po jednym jajku oraz mleko. Do masy dodać ekstrakt waniliowy oraz suche składniki. Dokładnie wymieszać. Krem cytrynowy Sok z cytryny wg uznania 75g cukru kryształ 2 jajka 25g masła 50g mascarpone 75g śmietanki 36% 10g cukru pudru Zagotować sok z cukrem kryształ. Zahartować jaja, a następnie zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło. Schłodzić. W osobnym pojemniku ubić mascarpone, śmietankę i cukier puder. Połączyć oba miksy.

Masa żelatynowa
10g żelatyny proszkowej
50g wody

Zalać żelatynę zimną wodą. Gdy napęcznieje, upłynnić.

Krem pascha
1 żółtko
40g cukru kryształ
40g mleka 3,2%
10g masy żelatynowej
300g twarogu mielonego/mascarpone
w dowolnej proporcji skórka pomarańczy
wg uznania bakalie
wg uznania rum

Przygotować krem angielski. (Wymieszać żółtka z cukrem. Zagotować mleko i gorące dodawać do utartych żółtek, cały czas mieszając. Mieszać, podgrzewając, aż zgęstnieje. NIE DOPROWADZIĆ DO JAJECZNICY!). Dodać masę żelatynową. Gdy przestygnie, połączyć z twarogiem/mascarpone i skórką pomarańczy. Zaparzyć bakalie i odsączyć. Podgrzać rum, sflambirować, a następnie zalać nim bakalie. Marcepanowe jajeczka Połączyć marcepan z barwnikami i zrolować małe jajeczka do ozdoby. Gniazdka z białej czekolady 300g białej czekolady Roztopić czekoladę. Na zmrożoną blachę wylać z worka cukierniczego cieniutkie nitki białej czekolady. Nożem cukierniczym oddzielić czekoladowe nitki od blachy. Natychmiast uformować okrągłe gniazdka.

UWAGA:
blacha musi być mocno zamrożona.

Montaż
Na ostudzone babeczki wyszprycować kremy. Cytrynowe ozdobić jajeczkami. Z kremem pascha ozdobić bakaliami i czekoladowymi gniazdami. Wydać wszystkie 12 babeczek do degustacji.