Bake Off - Ale ciacho!

Malinka UIi

Przepis: 


Beza: 
240 gr białka 
500 gr cukru 
Sok z cytryny (łyżka) 
Mąka ziemniaczana (łyżeczka) 

Białko ubić do piany, wsypać cukier i sok Ubijać na parze wodnej, nadal ubijać mikserem do wystudzenia Wypiekać w 100 stopni przez 1,20-1,50 godz. i zostawić w piekarniku do wystygnięcia. 

Konfi malinowe: 
230 puree malin 
50 gr zamrożonych malin 
60 gr cukru 
9 gr pektyny 
NH Koncentrat róży( parę kropel) 
3-4 gr żelatyny w listkach 

Podgrzać puree do 40°C, dodać pektynę wymieszane z cukrem, zamoczona żelatynę zagotować, dodać kwasek cytrynowy, gotować jeszcze 2 min i wrzucić zamrożone maliny i ekstrakt róży. Schłodzić. 

Krem malinowy: 
500 gr mascarpone 
500 gr kremówki 
100 gr cukru pudru 
60 gr soku malinowego 
15 gr żelatyny w proszku 
Ekstrakt róży 
Liofilizowana malina 
Barwnik spożywczy w żelu - róż 

Rozpuścić żelatynę, zamoczoną w malinowym soku, schłodzić do 35°C. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem do kremowej konsystencji. Wymieszać obydwie masy. Na końcu dodać delikatnie ubitą kremówkę. Na blatach bezowych rozłożyć konfiturę i krem malinowy. Ozdobić według własnych upodobań.