Bake Off - Ale ciacho!

Wakacje w tropikach Justyny

Składniki: 


Beza: 
300 ml białek 
 440 g cukru 
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka białego octu winnego 
 1 łyżeczka winianu potasu 

Krem: 
¾ szklanki mleka kokosowego 
2 łyżki cukru 
400g serka mascarpone 
2 łyżki likieru kokosowego 
otarta skórka z 1 limonki 

Mus z owoców marakui: 
70 ml pulpy z owoców z marakui – ok 4 owoców 
70g cukru 
1 jajko 
1 żółtko 
1 łyżka soku z cytryny 
50g masła 
Dodatkowo: Owoce tropikalne do ozdoby – 3 marakuje, pitaja, miechunka, mango i 4 kiwi. 

Koktajl w ananasie: 
1 duży grejpfrut 
½ świeżego ananasa 
2 duże pomarańcze 

Wykonanie: 

Beza: 
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C bez termoobiegu. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, narysuj na nim 3 okręgi o średnicy 15cm. Do misy miksera przelej białka i ubijaj na sztywną pianę razem z winianem potasu. Stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce. Dobrze ubita piana powinna być błyszcząca, sztywna i gęsta. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet, otartą skórkę z limonki. Gotową pianę wyłóż na narysowane okręgi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i susz bezę przez 2h. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna. 

Mus:
W garnku roztrzep jajko, żółtko i cukier przy pomocy rózgi kuchennej. Podgrzewaj na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Praktycznie od razu dodaj masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszaj do zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem: Mleko kokosowe przelej do garnka, dodaj cukier, gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu, aż mleko zredukuje się do 1/3 gęstego syropu. Serek mascarpone włóż do miski, wlej syrop kokosowy i zmiksuj na średnich obrotach miksera przez ok. 15s, nie dłużej. Długie miksowanie może rozrzedzić masę. Na paterę wyłóż pierwszy blat bezowy, rozsmaruj ostudzony mus z marakui, nałóż krem kokosowy, przykryj drugim blatem bezowym rozsmaruj mus, krem i nałóż ostatni blat bezowy. Wierzch udekoruj owocami tropikalnymi. 

Koktajl: 
Zacznij od wydrążenia ananasa. Ścinam górną część, a resztę wydrąż nożem, tak aby zostawić na dnie grubszą warstwę owocu. Wydrążoną część ananasa zblenduj z wyciśniętym sokiem z pomarańcza i grejpfruta. Wlej do ananasa i dodaj słomkę. Podawaj z tortem bezowym.