Bake Off - Ale ciacho!

Elegancka chmurka Szymona

Beza 

6 dużych jajek 
szczypta soli 
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny 
300 g cukru drobnego 

Brownies
100 g gorzkiej czekolady 
100 g masła 
2 jajka 
szklanka cukru 
120 g-40 g mąki pszennej
30 g zmielonych migdałów 
1/2 łyżeczki soli 

Krem
400g śmietany 36% 
300g serka mascarpone 
2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo
owoce świeże - maliny, truskawki, borówki po 150g z każdego rodzaju 

Ozdoby z czekolady
200g czekolady gorzkiej 
70g miodu lub syropu kukurydzianego 

Brownies 
Masło z czekoladą i cukrem roztopić w kąpieli wodnej, wlać rozbełtane jajko. Dodać cukier, wymieszać, następnie dorzucić przesianą mąkę z migdałami i dokładnie wymieszać. Piec w tortownicy o średnicy 23cm, ok 15 min w 180 stopniach 

Beza 
W czasie gdy brownies jest w piekarniku, zrobić bezę. Białka ze szczyptą soli ubić do sztywności. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier- tak długo ubijać, aż się rozpuści. Na końcu dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia odrysować 3 koła o średnicy 16cm. Masę bezową wyłożyć na odrysowane kółka. Suszyć ok 1h 20min w temperaturze 120 stopni.  Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia bez. 

Krem 
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania puszystej masy. 

Czekolada plastyczna
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z miodem lub syropem kukurydzianym. Schłodzić. Zrobić kwiaty