Bake Off - Ale ciacho!

Poziomkowy gaj Uli

Kruche ciasteczka:
1,5 szklanki mąki krupczatki
125 g masła zimnego
1 żółtko
łyżka kwaśnej śmietany 12 %
1/4 szklanki cukru pudru
Wanilia

Masa na blok:
200 g masła 82%
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao
200-300 g orzechów laskowych
200- 300 g obranych pistacji
3-4 szklanki mleka pełnego w proszku
Wanilia
Liofilizowana poziomka

Przepis na ciastka:
Nagrzewamy piekarnik na ok. 190°C.
Wszystkie składniki wkładamy do miksera, mieszamy do uzyskania ziarnistej konsystencji.
Masło, śmietana i żółtko musi być bardzo zimne.
Wyjmujemy ciasto z miksera.
Jeśli mamy czas schładzamy, jeśli nie formujemy szybko herbatniki.
Kładziemy na blachę, na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Przepis na masę:
W garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem, dodajemy kakao.
Gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Zdejmujemy garnuszek na blat, dodajemy mleko, mieszamy drewnianą łyżką.
Wrzucamy uprażone pistacje oraz orzechy (trochę posiekane nożem) oraz liofilizowane poziomki.
Na koniec dokładamy wystudzone herbatniki, które kruszymy w dłoniach.
Masę wykładamy na papier do pieczenia, nadając dowolny kształt.
Odstawiamy blok do wystudzenia.
Dekorujemy poziomkami i orzechami laskowymi.