Bake Off - Ale ciacho!

Nowoczesny PRL Doroty

Składniki:
250 g masła
125 ml soku ze świeżych pomarańczy
165 g cukru (można dodać więcej), maksymalnie 220 g
5-6 łyżek gorzkiego kakao
400 g niebieskiego pełnego mleka w proszku
50 g preparowanej kaszy jaglanej
80 g moreli suszonych posiekanych na mniejsze kawałki
50 g orzechów laskowych
60 g orzechów ziemnych solonych
100 g niesolonych, wyłuskanych pistacji
60 żurawiny suszonej
skórka otarta z 1-1,5 pomarańczy
ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
3-4 łyżki rumu (opcjonalnie)*

Do dekoracji:
Cukier puder, bakalie wykorzystane w bloku czekoladowym

Masło umieść w garnuszku i roztop. Nie gotuj! Dodaj sok z pomarańczy, cukier, kakao, ziarenka z 1 laski wanilii, skórkę otartą z jednej sparzonej pomarańczy, rum i wymieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści. Zdejmij garnuszek z panika i delikatnie wystudź. Do większej miski wsyp mleko w proszku, preparowaną kaszę jaglaną oraz bakalie. Wlej do miski masę maślaną, bardzo dokładnie wymieszaj i przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą bądź papierem do pieczenia. Należy docisnąć łyżką bądź palcami masę w celu równomiernego wypełnienia. Wstaw do schłodzenia.

*jeśli używasz rumu zmniejsz ilość soku z pomarańczy, o tyle ml ile dajesz rumu