Bake Off - Ale ciacho!

Fantazyjne batoniki Staszka

Lista składników:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
100 g czekolady gorzkiej
200 g białej czekolady
50 g konfitury z owoców leśnych
50 g masła orzechowego
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
50 g posiekanych migdałów
50 g posiekanych orzechów laskowych
Łyżeczka aromatu rumowego
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:
1. Czekolady łamiemy na kosteczki. Do miski żaroodpornej wlewamy mleko skondensowane, czekoladę w kawałkach, masło orzechowe i aromat rumowy. Następnie miseczkę ze składnikami stawiamy na garnku wypełnionym wodą (woda nie może dotykać miski), a następnie stawiamy na gazie.
2. Miseczkę trzymamy do momentu aż wszystkie składniki się nie rozpuszczą i połączą w jedną masę.
3. Ściągamy miskę z garnka i dorzucamy posiekane orzechy oraz skórkę z pomarańczy. Wszystko mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na ok. 1,5 godziny aż sie wszystko zestali.
4. Kiedy blok czekoladowy będzie gotowy kroimy go w małe kawałki.