Bake Off - Ale ciacho!

Czekoladowa układanka Urszuli

Masa blokowa biała:
200 g białej czekolady
120 g oleju kokosowego nierafinowanego
50 g miodu lipowego
3 łyżki whiskey
Szczypta soli

Masa blokowa ciemna:
200 g gorzkiej czekolady 60%
150 g oleju kokosowego nierafinowanego
100 g miodu gryczanego
3 łyżki likieru orzechowego

Ciasteczka podlaskie ze smalcu:
100 g smalcu
100 g masła
1 jajko
Ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
2,5 szklanki mąki (ok. 350 g)
1 łyżka miodu jasnego
100 g cukru pudru

Pistacje w karmelu:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
Pół łyżeczki soli
100 g pistacji łuskanych

Zagnieść ciasto kruche na ciasteczka, schłodzić, wycinać ciastka, piec 12-15 min w 180 stopniach.
Przygotować karmel. Zagotować cukier z wodą cytryną i solą w rondelku z grubym dnem, gotować nie mieszając, a jedynie potrząsając naczyniem, aż powstanie bursztynowy karmel (ok. 170, ale nie więcej niż 175 stopni). Gorący karmel połączyć z pistacjami i natychmiast wylać na papier do pieczenia. Wystudzić, zblendować, tak by pozostały chrupiące kawałki.
W dwóch oddzielnych naczyniach rozpuścić na parze olej kokosowy, zestawić z palnika, wsypać drobno pokruszone czekolady, pozostawić na 2 min, po czym wmieszać, dodać resztę składników.
Połączyć skruszone ciastka i pistacje z masami blokowymi, wylać do foremek , schłodzić.