Bake Off - Ale ciacho!

Czekoladowa galaktyka Małgosi

Blok czekoladowy:
1 szklanka cukru (lub mniej, w zależności od upodobań)
250 g masła
1/2 szklanki wody
2 - 3 łyżki kakao (lub więcej, dla koloru)
400 g pełnego mleka w proszku
herbatniki
orzechy: migdały, nerkowce, ziemne, włoskie, laskowe

Solony karmel:
cukier 150 g
woda 80 ml
masło 20 g
śmietanka 80 ml
sól morska w płatkach i zwykła

Trufle z prażonych orzechów:
120 g różnych orzechów (miałam 60 g orzechów laskowych i 60 g orzechów włoskich)
150 g czekolady deserowej
30 g masła
6 łyżeczek cukru pudru

Blok:
Masło roztapiam w garnuszku. Dodaje cukier, wodę, kakao, mieszam, podgrzewam do rozpuszczenia się cukru, zdejmuję z palnika i studzę (mieszanka może pozostać lekko ciepła). Do dużego garnka wsypuję mleko, prażone z solą orzechy (orzechy prażę z sola na patelni przez kilka minut) i pokruszone herbatniki. Na to wylewam masę maślaną, dokładnie mieszam i upycham w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Schłodzić.

Karmel:
Cukier z odrobiną wody zagotowuję (nie mieszam) i czekam aż zacznie przybierać kolor bursztynowy, ewentualnie delikatnie poruszam rondelkiem aby karmel równomiernie się rozpuszczał, dodaję masło i wlewam śmietankę, mieszam łyżką (teraz już można) reakcja jest gwałtowna więc trzeba uważać aby się nie poparzyć, dodaję sól.

Trufle:
Używam tych samych orzechów które są prażone i wykorzystane do bloku. Rozpuszczam czekoladę razem z masłem, dokładnie mieszam. Dodaję uprażone orzechy oraz cukier puder i ponownie mieszam składniki, aż do połączenia wszystkich. Odstawiam masę do przestygnięcia (wstawiłam do lodówki na 20 minut), następnie z masy formuję kulki, obtaczam je w gorzkim kakao i układam na gotowym bloku.

Polewam jeszcze ciepłym karmelem blok, dekoruję truflami i solą w płatkach.