Bake Off - Ale ciacho!

Black & White Marcina

BLOK BIAŁY:
125 ml mleka
300 g mleka w proszku pełnego
150 g białej czekolady
150 g masła extra
150 g cukru
150 g płatków kukurydzianych
1 szklanka suszonej żurawiny
40 g kandyzowanego imbiru

BLOK CIEMNY:
350 g gorzkiej czekolady 85 %
10 g kawy rozpuszczalnej
400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
30 g masła extra
150 g obranych pistacji
50 g kandyzowanego ananasa w kostkach

DODATKOWO:
Olej
50 g białej czekolady
50 g gorzkiej czekolady 85 %
10 g kawy drobno mielonej
5 g malin liofilizowanych

KOLEJNOŚĆ PRZYGOTOWANIA:
Blok ciemny + chłodzenie
Blok biały + chłodzenie
Porcjowanie i dekoracja

BLOK CIEMNY:
Przegródkę rantu ustaw, by przedzielić formę na pół.
Natłuść olejem boki rantu i przegródki i wyłóż papierem do pieczenia jedną połówkę – papier musi wystawać ponad krawędzie rantu.
Czekoladę posiekaj lub połam na mniejsze kawałki.
Do rondla wlej mleko, dodaj masło oraz kawę i podgrzej by masło się rozpuściło.
Dodaj połamaną czekoladę.
Odczekaj 2-3 minuty i wymieszaj całość szpatułką do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Pistacje posiekaj lub rozbij na mniejsze kawałki, 1/3 odłóż a pozostałą część dodaj do masy czekoladowej.
15 g ananasa odłóż na a resztę dodaj do masy czekoladowej.
Masę przelej do przygotowanej połówki formy, o połowy wysokości.
Wierzch udekoruj odłożonymi kawałkami pistacji i ananasa.
Odstaw do schłodzenia.

BLOK BIAŁY:
Wyjmij przegródkę z rantu,
Czekoladę posiekaj lub połam na mniejsze kawałki,
Do rondla wlej mleko, dodaj masło i cukier, gotuj aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą,
Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę,
Odczekaj 2 – 3 minuty i wymieszaj całość szpatułką do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
Dodaj mleko w proszku i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Imbir posiekaj drobno, odłóż na bok 1/3 pozostałą część dodaj do płatków kukurydzianych.
Odłóż 1/3 suszonej żurawiny, pozostałą część oddaj do płatków kukurydzianych i dokładnie wymieszaj całość.
Zmieszane płatki wrzuć do masy czekoladowej, dokładnie wymieszaj.
Przełóż do formy i wyrównaj do poziomu ciemnego bloku.
Wierzch udekoruj odłożonym imbirem i żurawiną.
Schowaj do lodówki do schłodzenia.