Bake Off - Ale ciacho!

Słodko-słony Kasi

Składniki:
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła
300-350 g mleka w proszku

Wsad I
200 g herbatników
100 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
100 g żurawiny suszonej
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki świeżej mięty (liście)
50 g rumu

Wsad II
150 g kukurydzy solonej
150 g migdałów solonych
150 g orzeszków ziemnych solonych
150 g paluszków solonych
¼-1/2 łyżeczki chilli

Do rondla wlać wodę i wsypać cukier, zagotować. Dodać rozdrobnioną czekoladę i masło, mieszać na wolnym ogniu, aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia. Do masy czekoladowej dodawać mleko w proszku i miksować do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na dwie części, do jednej dodać wsad I, do drugiej wsad II. Wymieszać łyżką. Ułożyć w formach, włożyć na kilka godzin do lodówki.

Herbatniki:
1 kostka masła
4-6 łyżek cukru pudru
aromat śmietankowy
300 g mąki

Masło wyjąć z lodówki, żeby było miękkie, posiekać je, dodać cukier puder, wymieszać. Dodać aromat i mąkę. Wyrobić ciasto, rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ułożyć je na papierze do pieczenia i piec około 10 min. w temperaturze 180 stopni.