Bake Off - Ale ciacho!

Owocowa eksplozja Agaty

Składniki:
250g masła
300g mleka w proszku
pół szklanki wody
1 szklanka cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady
około 300g przeróżnych orzechów: pistacji, włoskich, pekan, brazylijskich, laskowych
około 60-100g liofilizowanych owoców: malin, truskawek, poziomek

Do dekoracji:
dwie garście liofilizowanych owoców
150g gorzkiej czekolady
100g śmietanki kremówki
pół łyżeczki żelatyny wcześniej namoczonej w zimnej wodzie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i chwilę gotujemy ciągle mieszając, do powstania syropu. Wrzucamy masło oraz czekoladę. Doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając.
Po ściągnięciu z ognia, do masy dodajemy przesiane mleko, posiekane (wcześniej prażone przez około 7 minut w 180C) orzechy i owoce. Całość szybko mieszamy, masa będzie bardzo gęsta.
Silikonową formę w kształcie półkul, lub jakąkolwiek chcecie i macie pod ręką, wykładamy masą i wkładamy do lodówki na około 1-1,5 h lub do zamrażalki do wyraźnego zastygnięcia.
Garść liofilizowanych owoców mielimy w malakserze na puder. Śmietankę podgrzewamy do zagotowania i wylewamy na czekoladę. Czekamy 2 minuty aż temperatury się wyrównają i mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy namoczoną żelatynę. Jeśli masa będzie zbyt zimna, zrobią się grudki i żelatyna się nie rozpuści, więc dodajemy ją od razu do ciepłej masy. Jeśli zrobią się grudki - wspomóc się blenderem i zblendować masę. Masę wylewamy na głęboko zmrożone desery i obsypujemy pudrem z owoców.